Cvetne esencije

Upoznajte se sa cvetnim esencijama

Cvetne esencije i floriterapiju upoznala sam u fazi života kada sam intenzivno osećala nemir i nervozu a nisam znala odakle to potiče i šta ću sa tim. Išla sam tada već na jogu i prijala mi je - samo što je na mene delovala kratkotrajno, kao kofein - podigne me, bude mi ok par sati i onda opet u staro stanje. Verovatno bi mi joga pomogla više da sam bila revnosnija sa njom. Umesto 2 ili 3 puta nedeljno verujem da bi mi pomogla da sam je radila isto toliko samo svakodnevno. Jedino, što nisam taj tip, ne mogu stalno da vežbam, dišem i meditiram, potrebno mi je i nešto drugo. Mi astrolozi kažemo da je ovnovima i drugim vatrenim znacima potrebna dinamična meditacija (uz šetnju, ples i sl.). Tako da sam ja po ovnovskoj prirodi tražila dalje, i naišla kod svog zubara na flaer o Bahovim kapima - lečenje cvetnim esencijama po dr.Edvardu Bahu. Jako me je privuklo to da postoji nešto u prirodi što nas može izlečiti kako od bolesti tako i od neprijatnih  misli i potisnutih emocija (koje i dovode do bolesti). Jer, cvetne esencije nam na suptilan način (poput homeopatije, od koje su i potekle) pomažu da se oslobodimo blokada na emotivnom i mentalnom planu i da se ponovo povežemo sa svojim višim Ja i Univerzumom. Kako one to rade - po dr.Bahu postoje cvetovi biljaka uzvišenog reda koji sadrže određene osobine duše, ili energetski rečeno, na istoj su talasnoj dužini. Svaka takva "biljna" osobina duše je u skladu sa određenom ljudskom osobinom, sa određenom frekfencijom ljudskog energetskog polja. Kada dođe do konflikta namere duše i ličnosti u okviru određene osobine ili energetskog potencijala, talasna dužina energetskog polja se u toj tački poremeti, postaje disharmonična i usporava se. Takav poremećaj će imati negativan uticaj na kompletnu psihu osobe, i kako je Edvard Bah istakao, dolazi do negativnih stanja duše, uma i tela.

                 
Pročitavši ovo, brzo sam se bacila u dalje istraživanje, preko knjiga, interneta i završene edukacije i naravno kroz probanje različitih kombinacija ovih kapi. U tom traganju sam saznala da je nakon Edvarda Baha (koji je umro krajem 30-ih godina prošlog veka) otkriveno još mnoštvo cvetnih esencija (kalifornijskih, australijskih, francuskih, južnoafričkih, balkanskih) koje deluju na različita polja naše psihe i uma i da se mogu koristiti kroz različite nivoe posmatranja - po akutnim i hroničnim psihofizičkim stanjima, po psihosomatici, po čakrama, po astrološkim aspektima, po jačanju ženskih i muških aspekata našeg bića. Zapravo je  neiscrpan način rada i delovanja ovih esencija. Samo je pitanje naše želje i potrebe, koliko duboko u određenom trenutku želimo da zaronimo u sebe i šta nam je motivacija. Jer, pijenjem ovih kapi, cvetne esencije sarađuju sa našom dušom i traže put ka ponovnom uspostavljanju veze sa višim sopstvom, ali naše telo i um obzirom na stečene uvide i navike često pružaju otpor tome, tačnije blokada na koju naiđe energija cveta mora da se probije - i to ume da bude pomalo bolno - jer potisnute emocije moraju da izađu na površinu da bi ih očistili. Znači, ako želimo da se oslobodimo straha onda taj strah moramo i da osetimo ali samo u cilju osvešćivanja, prepoznavanja da je to samo strah i ništa više, da je on u nama a da su spolja samo okidači. Isto tako je i sa tugom, besom i drugim emotivnim stanjima. Dok su ove emocije potisnute mi se osećamo nemirno, zabrinuto, umorno, ogorčeno, potišteno. A kada ih esencije poteraju na površinu onda nas one na kratko uzdrmaju ali blago jer nam esencije na vrlo suptilan način pružaju mogućnost uvida, osvešćivanja, proširuju nam ugao gledanja, povezuju nas sa nečim višim od naše ličnosti, ega, unutrašnjeg deteta. I kada svesno pristupimo ovakvom radu na sebi onda to postaje posebno iskustvo - istraživanje, pronalaženje novih parčića, slojeva nas samih, tada otkrivamo nešto novo o nama što povezujemo sa onim što smo do sada bili i šta želimo da budemo, i tako proširujemo naš životni "patchwork". Prihvatajući delove sebe, koje do sada nismo želeli da vidimo i upoznamo, prihvatamo i upoznajemo sebe. Kada prihvatimo i ono što ne volimo, tada imamo mogućnost to i da promenimo - da kažemo "Ne" nečemu što nam više ne treba i da tu energiju transformišemo u kreativnost, stvaralaštvo. Naravno, nije uvek bolno, najčešće i nije, jer nam je često jako malo potrebno da osetimo vezu sa svojom dušom i da krenemo u pravom smeru. Cvetne esencije nam tada dođu kao eliksir jer odjednom počnemo da se osećamo bolje, srećnije, vitalnije. One nežno leče i uspostavljaju sklad i ne postoji mogućnost predoziranja, nema neželjenih efekata i nepodudaranja sa drugim metodama lečenja.


Bah je 1934.godine zabeležio sledeće u vezi sa tim kako kapi deluju:


"Kapi podižu naše vibracije i otvaraju kanale kojima možemo primiti Duhovnog sebe; kako bismo se snabdeli vrlinom koja nam je potrebna, i istovremeno sprali grešku koja izaziva loša dejstva. One mogu, baš kao i predivna muzika ili nešto drugo što je inspirativno, da uzdignu našu pravu prirodu i približe nas sopstvenim dušama, i samim tim nam donesu osećaj mira i olakšanje patnji. One ne leče napadajući bolest, već preplavljuju naša tela prelepim vibracijama naše Uzvišene prirode, u čijem se prisustvu bolest topi kao sneg na suncu. 

Nema izlečenja dok ne dođe do promene u načinu percepcije, stanju duha i unutarnjem osećaju sreće."Za početak je dovoljno da se zapitate - kako se osećam ovih dana? 
Čega želim da se oslobodim? Šta mi je potrebno? U šta želim da usmerim svoju novu energiju?

I da se obratite svom floriterapeutu koji će vam na osnovu ovog i još nekih pitanja utvrditi kombinaciju cvetnih esencija koje su vam potrebne.Коментари

Популарни постови са овог блога

Ko je glavna zvezda vašeg života?

Čemu nas uče odnosi? (iz ugla Venere u Vodoliji)

Koliko smo spremni da prihvatimo odgovornost za sebe i svoj život