Iz ugla punog meseca u Jarcu

Noćas je pun Mesec u Jarcu u konjunkciji sa Saturnom.



Mesec u kombinaciji sa Saturnom i Jarcem nosi sećanje, duboko sećanje, okamenjeno sećanje – sećanje na sve ljubavi koje je osetio, sećanje na brigu i strah za druge, strah za sebe, tugu za propuštenim prilikama, strah da se pusti u novo, želju da sve sačuva i okameni kako bi zauvek ostalo, sećanje na sve što je pružao a za uzvrat je teret dobio.  Mogli bi ovih dana baš taj teret osetiti i dati mu priliku da govori – da iskaže sve što mu stoji duboko u duši, da oseti sopstvenu težinu i da uvidi da tereta od spolja nema već da je teret on sam sebi natovario jer je pogrešno shvatio. Teret sa ženske strane, po žensko liniji jer Mesec u Jarcu je oličenje zabrinute, preodgovorne, preozbiljne  žene, majke, one koja se oseća suviše zrelom u odnosu na druge i koja je možda negde izgubila poverenje u život. Međutim kada veru sebi ona vrati, i to veru da nema nikog osim „Njega“ i nje, jer su sve ostalo odrazi, vremenom ona postaje mudra žena. Žena koja ume da ćuti kada se suviše raspale vatre oko nje, žena koja ume i da saluša  jer ona je ta koja upija, upija i mnogo više nego što misli da čini, žena koja nas samo svojim prisustvom čini sigurnim i bezbednim. Ona je ta koja zna svu mudrost ovog sveta, ona je prošla sva brda i doline i umočila svoje srce u svaku vodu, svaku reku, more, svako jezero, dok nije stigla do onog ledenog i tamo se zaledila. Baš kao ledeno jezero, Gorske oči, ona je ogledalo svih duša jer ona nosi sećanja svih duša i ako je dan vedar i plav onda je i ona takva, ali je noću možda crnja i od najcrnjih očiju. Kroz nju prolaze sva vremena i sva sećanja, ona sve upija i ne pušta. Ona je ta koja mora da nauči da pusti, da pusti ono što je staro i suvišno, da dopusti da se led otopi i da voda poteče, da se pročisti, promeni, zatalasa, uskomeša. Jer, koliko god se plašila promene, ne može više u ledu da stoji i čeka. Čeka da je neka druga duša odledi, a zapravo sama treba to da uradi jer ona je ta koja je ogledalo svih duša, i ako neko zna ona zna kako se to čini. Ona nosi mudrost svog sveta jer je proživela mnogo, i iskusila na svojim plećima razna iskustva i živote. I zna da jedino za čim traga je iskrena ljubav. Jer jarac stoji nasuprot  raku a oni su zapravo samo dva polariteta iste ose – ose ljubavi. Jedan je iskusio bezuslovno davanje jer je toliko mnogo davao, brinuo o nejakima da se umorio a drugi sada bezuslovno daje. I ako jarac treba da pusti i otopi svoje zidove, i prihvati sve duše oko sebe kao deo sebe, rak treba da nauči kako da zaštiti svoje meko srce, a jedan od drugog uče najviše.

Mesec  u jarcu se seća da je ljubav bolna i svoj fokus stavlja na posao, karijeru, i deluje hladno, rezervisano a zapravo oseća dublje nego mnogi drugi.

I zato, na današnji dan, kada Mesec sa Saturnom u Jarcu naglašava tu težinu, kamen, osamu, i stoji nasuprot  Suncu u Raku koji samo želi da duboko oseća i voli, budimo tihi, tiši od svog daha, staloženi i centrirani – baš kao kamen pored jezera, onaj koji nosi istoriju i sećanje, onaj koji zna. Onaj koji zna tajnu života i zašto smo ovde. Onaj koji stoji na mestu gde je nekada tekla neka reka i ostavila sve svoje drame i zapise u jednom jezeru. Okamenila se i postala čista mudrost. Podsetimo se mudre žene u nama, one koja ume da ćuti i strpljivo čeka novi talas, novi vetar, koji će je odvesti na neko drugo mesto gde će moći da prenosi priče svojih predaka i pretkinja. I zato danas budimo mudriji nego inače jer znajmo da sve što živimo je sećanje, svaka emocija je sećanje na neki život, neko iskustvo.

Mesec u jarcu je mudra žena, ona koja tihuje i zna, ona koja je ponekada i zabrinuta jer pamti neke nemile događaje, jer poznaje zakon uzroka i posledice. Zna da kako sejemo tako i žanjemo i vidi bar dva, tri koraka unapred i unazad, pa deluje kao proračunata i uzdržana.
Mesec i Saturn u Jarcu onako zimski i hladno, deluju kao da prkose Suncu u Raku, onom letnjem i nežnom, a zapravo oni samo znaju da su emocije te koje nas vode po zakonima sudbine, sve dok ne naučimo da ih dobro prosejemo, baš kao sitne kamenčiće i uočimo jedan ali vredan – kamen mudrosti, onaj koji nosi najveću energiju, onaj koji će biti najiskreniji sa nama i šapnuti nam pravi smer našeg kretanja na životnom putu. I zato je važno da baš danas umemo da ćutimo i osluškujemo, motrimo i strpljivo čekamo.

Cvetne esencije za preporuku - Honeysuckle, Mustard, Gorse, Sage

Knjiga za preporuku - Žene koje trče sa vukovima, Klarisa Pinkola Estes

Коментари

Популарни постови са овог блога

Čemu nas uče odnosi? (iz ugla Venere u Vodoliji)

Koliko smo spremni da prihvatimo odgovornost za sebe i svoj život

Od čega smo satkani